Kezdőlap / Napi Ige / 2011. május 4.

2011. május 4.

Zsoltárok 35

“Dávidé. Perelj Uram a velem perlôkkel; harczolj a velem harczolókkal.” (1)

A 35. zsoltár már a első versében perrőkről, harcolókról, ellenségekről ír.

I.

Felvetődhet bennünk a kérdés már az elején, hogy lehet a hívő embernek is ellensége. Szomorúan kell belátnunk, olykor megtapasztalnunk, hogy van a hívő embernek is ellensége. Fontos, hogy a hívő ember ne legyen senkinek az elveteműlt ellensége, de neki azért az életben lesznek, sokszor épp a hitért és az evangéliumért ellenségei. Dávid nem ellensége Saulnak, sőt bánthatná Sault, de nem teszi, Saul viszont halálra keresve üldözi Dávidot. Jézus Krisztus sem ellensége senkinek, Neki viszont nagyon is elszánt ellenségei voltak a farizeusok, akik kereszre juttatták. Az Ige megtanít arra, hogy te ne légy ellensége, rosszakarója, ítélője, elvesztője senkinek, de ennek ellenére a te életed nem lesz ellenség mentes.

II.

A kiemelt vers arra is megtanít, hogyan viszonyuljunk ellenségeinkhez. Isten azt akarja, hogy emberi konfliktusaidat is bízd az Ő akaratára és gondviselésére. Az ellenségedet ne te akard legyőzni, megleckéztetni, megbosszúlni, bízd azt Istenre. Ezért kéri a zsoltáros az  Urat, hogy Ő perelyen helyette. Perelni az eredeti szövegben szócsatát, igazság kivívást jelent. Konfliktusaink a legtöbbször csak a szavak szintjéig  jutnak. Ne akard, hogy mindíg a tied legyen a döntő utolsó szó. Engedd, hogy Krisztus szava is hallatszodjon, Krisztus szava határozza meg a te igazadat, és az Ige perel majd helyetted.

III.

A harc a tettlegességig fokozza a konfliktusok módját. Gonosz emberek olykor elgáncsolnak, és midenféle rosszt tesznek is nem csak mondanak, hogy ártsanak neked. Ilyenkor se akard magadnak a bosszúállás jogát. Imádkozz és engedd, hogy Isten siessen a segítségedre. Ámen

Máthé Róbert,

Patóháza

 

Szóljon hozzá