Kezdőlap / Napi Ige / 2011. december 30.

2011. december 30.

Ez az egy azonban ne legyen elrejtve előttetek, szeretteim, hogy egy nap az Úrnál olyan, mint ezer esztendő, és ezer esztendő mint egy nap. Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elvesszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson… De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, a melyekben igazság lakozik.”

2Pt 3,8-9 és13

Az emberi koponya átmérője, lehet vagy 15 cm, s bár a képzelet száll akár a madár, az értelmünk, valljuk meg őszintén elég korlátozott. Az ember szeretné megérteni a végtelent, de 15 cm –nyi szürkeállomány talán kicsit kevés. Mindig voltak, vannak és lesznek elrejtett dolgok előttünk. De mivel a titkok Istenéi, s csak a kijelentés a mienk, Ő kijelent néhány dolgot, mert nem akarja, hogy minden rejtve maradjon.

Az idő kérdésköre nagy talány, napok telnek, évek múlnak, holnap Ó esztendő, holnapután meg már Új év, s egy jó hét múlva visszazökkenünk a hétköznapok monoton folyásába. A fenti Ige kijelentése szerint a Teremtő Isten az „idő ura” is, rajta nem fog az idő vasfoga.

Az idő kérdése azért is érdekes, mert nem tudjuk, mit hoz a holnap, vagy lesz e egyáltalán. Kérdés, hogy a 2012. lesz-e az utolsó évünk, vagy ki tudja élünk még vagy 100 at. Előbb utóbb eljön a vég, a miénk is, a világé is. Rengeteg mendemonda, találgatás, számolgatás kapott már lábra, több filmes verzió is van a Végről.

A mai Ige is a Vég-ről akar tudósítani, de sok minden továbbra is rejtve marad, a Miként? és Hogyan? a Mikor? mellé kerül, s ezek a kérdésék mind mellékesek. Az a fontos, hogy bár a meglévő elpusztul, de lesz új. „De új eget és új földet várunk”. Az újban ott leszünk, lehetünk mi is, – mert Isten értünk tűr hosszan, miattunk vár az ítélettel, – ha a még meglevő időt jól használjuk fel, ha megtérésre jutunk, semmi kétség, mienk az új föld és ég, Isten új teremtése. De csak Jézus Krisztusban lehetséges mindez.  Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

 

Szóljon hozzá