Kezdőlap / Napi Ige / 2011. április 5.

2011. április 5.

A szív teljességéből szól a …HÁLA

Zsolt 9, 2

„Hálát adok az Úrnak teljes szívemből, elbeszélem minden csodatettedet.”

Olvasandó: Zsolt 9

  1. Hála. Ahogyan az emberi szervezetben a vitaminhiány gondokat okozhat, úgy a hála hiánya is megtépázhatja lelki életünket. A Jézus által meggyógyított tíz bélpoklos közül egy tér vissza hálát adni. Ugyanis a hála nem más, mint érzületben, gondolatban, szavakban vagy tettekben kifejeződő válasz, mellyel valaki a másik személye részéről tapasztalt kegyelmes, jóságos, jóindulatú cselekedetet, magatartást viszonozza. A hálát tehát csak közösségben lehet megélni és kifejezni (akinek és aki hálát ad). A gondunk az, hogy a közösségi kapcsolatok „vitaminhiányban” szenvednek, gyengülnek és sorvadnak.
  2. Teljes szívből. Ha statisztikát veszel elő, akkor megdöbbenve láthatod, hogy egyre többen szenvednek szívbetegségben. Van valami baj életünk centrumával, a szeretet otthonával. Hallhattál olyanról is, hogy a szív megrepedt az irány nélküli szeretettől. Hiszem, hogy szívbetegségeinknek nem csak anatómiai, hanem annál inkább, – „csúnya” szóval kifejezve -, pszichoszomatikus okai is vannak. Egy orvos barátom azt mondta, az az ember, aki „szívére veszi a dolgokat”, előbb-utóbb szívbeteg lesz. Egyetlen lehetősége a keresztyén ember életében, hogy szívét megmentse az, hogy Istenhez emelje a hála oltárán, Kálvinnal együtt énekelve: „Szívemet hozzád emelem …
  3. Elbeszélem csodatettedet. A hálás szív beszél, sőt tettekben is megmutatja önmagát. Istentiszteleteken több asszonyt látni templomban, mint férfiakat. Érdekes jelenség, de elgondolkodtál rajta, miért van ez. Az időben leások egészen Pithágorászig, aki Kr.e. 529-ben a következőt írta: „Az asszonyok szerepe fontos az államéletben, mivel a nő fogékonyabb az istenire, minta a férfi, s ezért az isteni szeretete s a vele való kapcsolat ápolása az ő feladatuk” Elnézést, ha a férfiakat ezzel az idézettel megbántottam. Mondjunk köszönetet, adjunk hálát Urunknak naponta a megtapasztalt szabadításáért, Krisztus és a Lélek által kapott vezetésért. Áldjuk az Ő szent nevét!

Ámen

 

Szóljon hozzá