Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / 1.SZIKE focibajnokság, egri győzelemmel

1.SZIKE focibajnokság, egri győzelemmel

 1. Számos sport van, amit keresztyén közösségek találtak ki, de a labdarúgás népszerűsitése is nagyban köszönhető olyan gyülekezeteknek, akik annak idején első sorban Isten imádatára gyűltek össze. A SZIKE, azaz a Szatmári Református Egyházmegye Ifjúsági Szervezete ezért és a sportág szeretete miatt gondolta úgy, hogy megrendezi a SZIKE focibajnokságot, melyre az egyházmegyében található gyülekezetek ifjúsági csapatai jelentkezhettek.

Szombaton 11 órakor teljesen megtelt fiatalokkal Egri ékköve. A község református templomában a helyi ifjúsági gitárcsapata Tolnai Zelma tiszteletesasszony vezetésével énekelt Krisztus kegyelméről. Tolnai János szeretetteljes köszöntése után Király Lajos szatmári esperes Sámson történetén keresztül szólt a játék fontosságáról, majd Rácz Ervin egyházmegyei ifjúsági előadó ismertette a szabályokat és a bajnokság menetét. A magyar labdarúgó válogatottnak is üzent az ifjak serege: az istentisztelet a himnusz eléneklésével ért véget mely lélekben Budapestig hallatszott.

A focipályán mindenekelőtt a két jelentkező lánycsapat vívott egymással nagy csatát. Szárazberek csapata izgalmas mérkőzésen egy góllal bizonyult jobbnak a házigazda egrieknél. Ekkor még talán senki nem gondolt arra, hogy a fiúk a tizenkét csapatos mezőnyben otthon tartják a kupát.

Négy csoportba tömörültek a fiúcsapatok, az A és B csoport tagjai az egyik, a C és a D- csoport csapatai a másik pályán küzdöttek egymással és a Nap melegével.

Az A jelű trió bizonyult a „halálcsoportnak”. Szárazberek 1. csapata a KRISZ bajnokság címvédőjét és az erős játékosokkal felálló Mikola csapatát kapta. Izgalmas meccsek után a mikolaiak és a krassaiak jutottak a legjobb nyolc közé.

A B csoport is kemény meccseket hozott. Az ombodiak rendszeres résztvevői, sőt soksor házigazdái az egyházkerületi sportnapnak, ennek megfelelően 100%-osan teljesítették a feladatot, mögöttük a németisek jutottak tovább, a berkiek második csapata végzett a harmadik helyen.

A C csoport 6 pontos szigetlankai elsőséget hozott. Az esperes jelenlétének is köszönhetően a batiziak jutottak tovább a második helyen, a szimpatikus patóháziak előtt.

A D csoportot a daróciak nyerték meg, a házigazda egriek ekkor még csak a második helyen surrantak a legjobb nyolc közé. A szigetlankaiak minicsapata pedig annak is örült, hogy két lőtt góllal fejezte be a tornát.

Következtek a negyeddöntők: Mikola Németit, Ombod Szamoskrassót verte három góllal. Az utóbbi meccs hatalmas fordítás következtében lett 5-2. A másik ágon az addig pontveszteség nélkül menetelő szigetlankaiknál elszakadt valami, simán kikaptak Egritől. A pusztadaróciak pedig szintén gond nélkül jutottak a négy közé Batiz ellen.

Az elődöntők nem voltak mentesek a feszültségektől. A pályán és annak szélén is olykor az eget súrolta az adrenalinszint. Az ombodi ifisek egy gólos meccsen jutottak a döntőben. A házigazda egriek hatalmas meglepetésre 2-1-re verték az addig veretlen daróciakat.

Ombod-Egri döntőre aztán igazi standionhangulat költözött Egribe. Szólt a biztatás mindkét oldalról. A bíráskodás is lélegzetelállító volt. Egy szöglet következtében megpattanó lövés hozta a meccs mindent eldöntő gólját: a házigazda egriek nyerték az 1.SZIKE kupát.

Gálameccsel ért véget a torna, a jelenlevő lelkészek kihívták a győztest és a „viktoriánus” jelszót alkalmazták: „A meccs addig tart, amig meg nem nyerjük.” A mérkőzést eldöntő csodálatos fejesgól bizonyítja, hogy a papok igenis használják a fejüket.

A gratuláció mellett köszönet jár az egrieknek, akik nemcsak megnyerték a tornát, de győztes módon szervezték is meg. Köszönet a helyi Polgármesteri Hivatalnak a támogatásért. A nőszövetség, a gyülekezeti tagok odaadását, lelkesedését jó volt látni, a töltöttkáposztát pedig jó volt enni.

Végeredmény:

Lányok:

 1. Száraberek
 2. Egri

Fiúk:

 1. Egri
 2. Ombod
 3. Mikola
 4. Pusztadaróc
 5. Szigetlanka 1
 6. Szamoskrassó
 7. Németi
 8. Batiz
 9. Szárazberek 1
 10. Szárazberek 2
 11. Patóháza
 12. Szigetlanka 2

Szóljon hozzá