“P l Feri- s Csom s J zsi-jelens g” – Humor a sz sz ken

K t ember, akiben az a k z s, hogy a humort el szeretettel haszn lj k pr dik ci ikban s el ad saikban.

Az egyik egy pap s ment lhigi n s szakember, akinek alig lehet kapni jegyet az el ad saira. Ak rmennyire is katolikus az illet , szerintem r ln nk kellene annak, hogy akkor, amikor szomor an tapasztaljuk a templomok ki resed s t s az emberek rdektelens g t lelki t m ban, van valaki, aki n pszer v teszi ezt. Showman s lelki ember. T bb el ad s n voltam m r. Mondhatom megragadott s rdekes m don, bizton mondhatom: Isten jelenl t t is reztem minden szav ban.

A m sik egy reform tus lelk sz, ifj s gi munk s, r ad sul reform tus p sp k fia. T bb el ad sra h vj k, sem dzkodik a Stand Up st lust l, s t ak rh nyszor hallottam, mindig megnevettetett, de m gis olyan m lys g volt a mondanival j ban, hogy nagyon elgondolkodtatott s csak ment tudtam mondani, szinte minden mondat ra.

Persze mindk t fick , m rmint P l Ferenc s Ifj. Csom s J zsef, legt bbsz r ki ti a biztos t kot. M sok felh borodnak, felszisszennek, hogy: na az rt ez m r sok! Ennek nincs helye komoly k zegben, pl ne templomban. n nem szeretn k ezeknek az embereknek fogadatlan pr k tora lenni, de komolyan nem rtem mi a bajuk egyeseknek a humorral? Magam is gyakran haszn lom, mert l tom, hogy az emberek gy figyelnek, s r reznek a l nyegre is.

No, de mi rt is f l nk a humort l, az r mt l, esetleg a boh ckod st l? Nem lehet Krisztus keresztj re, szenved seire humorral tekinteni! – j het a v lasz. n erre csak annyit mondan k: Felt madt! l! rtem szenvedett ott a kereszten, s olyan nagy r m van bennem, hogy nem itt r v get a t rt net, hanem a nyitott sir felemeli a tekintetemet s nem engedi lefagyni arcomr l a mosolyt. Asgy rzem, istentiszteleteink legt bbsz r nagyszombaton rekedtek. Nem akarom n a “vid m vas rnap” jelens get terjeszteni, de a l m sik oldal ra se ess nk, azaz az 1935-ben keletkezett dal, az ngyilkosok himnusza, a “szomor vas rnap” se legyen m r st lusunk! Persze vannak llapotok, lethelyzetek, amelyek nagyp ntek s h sv tvas rnap k z tt hull moznak, de az rt m giscsak az ut bbi a c l.

A “kedvencem” az, amikor olyan emberek, aki alapj ba v ve humorosak, nemhogy f lnek bevinni ezt a templomba, de m g ellenzik is azt, a szent s a prof n k l nv laszt s nak eszm j re hivatkozva… Most magunkat csapjuk be, vagy az Asr Istent akarjuk?!

R. E.

P l Ferenc

ifj. Csom s J zsef

Vélemény, hozzászólás?