Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / „ZENEHÍD” Szatmárnémeti és Budapest között. (2013 április 4-7.)

„ZENEHÍD” Szatmárnémeti és Budapest között. (2013 április 4-7.)

Egy élő –zenehíd- megépítését tűzte ki célul 2012-ben elindított kapcsolat a Bakáts-téri Ének-Zenei Általános Iskola Kórusa és a Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusa. A -zenehíd- megálmodói és egyben építői, két pedagógus: Literáti Tünde a budapesti iskola részéről és Higyed Gyöngyi a szatmáriak részéről. Az építkezés jól indult, hiszen az elmúlt év novemberében, itt Szatmárnémetiben a Református Gimnázium Dísztermében a két iskola közös ünnepi koncertet tartott. Ennek színvonalát emelte a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa is akik a szatmári gyermekekkel sokszor énekeltek közösen és a budapestieknek ez új hangzás, tapasztalat, színfolt volt.. Közel 100 gyermek énekelt közösen egy anyanyelven – hagyományt, kultúrát ápolva. A híd tovább épült. A kapcsolatok tovább fejlődtek. Ennek következtében meghívást kapott a Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusa egy viszontlátogatásra Budapestre. A viszontlátogatás fő célja: újra együtt énekelni. Ez az együtténeklés a meghívásban a Lelkipásztor Kórusra is érvényes volt. A viszontlátogatás időpontjára az –iskola másként- hetében került sor. Valóbán –másként- nevelhettünk, taníthattunk és tanulhattunk, ismerkedhettünk és alkalmazkodtunk.

Céltudatos készülődés következett. Tetszetős repertoár kiválasztása, új művek betanulása, rendszeres és összehangolt próbák mindkét kórus számára, jelentették a hídépítés aprómunkáját. A  Budapestre indulás (április 4.)  és megérkezés a hídon átjárás nagy örömét jelentette. Találkozást. Összetartozást. Együtténeklést. Közösséget. 30 szatmári refis kórustag, 25 Lelkész-kórustag vett részt ebben a programban. Vendéglátóink szívesen fogadtak, és körülményeikhez képest mindent megtettek, hogy –otthon- érezzük magunkat. Sok nevezetes helyet bejárhattunk az ő szíves szervezésükben, mint: Művészetek Palotája, Új Nemzeti Színház, Parlament, Magyar Állami Operaház, Hősök tere, Vajdahunyad vára, Budai vár. E történelmi séta és a hozzá kapcsolódó magyarázat tágabbra nyitotta ismereteink kapuit. A -Zenehíd-, tavaszti koncertje színhelye a Bakáts-térti Assisi Szent Ferenc római katolikus templom volt. (április 6.) A Koncert legemlékezetesebb momentuma, amikor a közös kórusok mintegy 150-en együtt énekelhették  Kodály Zoltán: „Zöld erdőben” című művét.            Ezt követően  a Bakáts-téri Ének-zenei általános iskolában sor került a szatmáriak által készíttetett emlékszalag átadására. A szalagon a következő idézet olvasható: „Szólj ötágú síp, zengj magyar ének.”  Ez az idézet hordozza a múltat de a jövőt is megcélozza abban a jelenben amelynek munkája a ma élők közös feladata: az éneken keresztül összekötni testvéri szíveket. A megható momentumot követte egy állófogadás és egy kötetelen jókedvű együttlét.

Másnap reggel (április 7.) korán elbúcsúztunk vendéglátóinktól és az előre megszervezett program szerint a felnőtt kórussal együtt a Gödöllői Evangélikus templomban istentiszeteleten szolgálhattunk. A Szatmári Református Gigimnázium iskolalekésze: Ilonczai Zsombor prédikált és a két kórus énekelt.

Mindkét koncerten a következő szerzőktől csendültek fel művek: Kodály, Gárdonyi, Wolf, Haendel, Glück, Caccini, Buxtehude. A kórusok zenei kíséretét Balaskó Balázs zongoratanár, Rédai Ádám VI-os refis tanuló zongorán és Higyed János Bence VII-es zeneiskolás tanuló trombitán biztosították.

A négynapos program záróakkordjaként meglátogathattuk a Gödöllői Református Liceumot és a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikát. Mindkét helyen érdekes ismeretekkel gazdagodhattunk.

Köszönjük támogatóinknak: szülők, Egyházmegye, Gimnázium, hogy hozzájárultak a Zenehíd építéséhez. Ezen a hídon kívánunk ezután oda-vissza járni.

A Kórusok nevében: Higyed Gyöngyi karnagy.

Szóljon hozzá